Què és aquest espai?

Propera parada...el món del reciclatge, va adreçat a mestres per tal que puguin utilitzar aquests recursos amb els seus alumnes. Aquests recursos permetran treballar amb els nens/es el món del reciclatge de forma divertida i motivadora.
Esperem que en aquest espai pugeu gaudir aprenent, tot reflexionant de la importància d'aquest tema, que té tanta repercussió en l'actualitat.
Aquest bloc està realitzat per Mabel Agüera, Mª Cruz Garzón, Cristina Gómez, Natalia Martin i Mª del Carmen Moreno. Alumnes de 1r.curs de l'especialitat d'educació infantil a la Universitat de Girona.

dimecres, 13 de maig del 2009

ECOEDUCA un portal d'educació ambiental

Ecoeduca és un portal d’educació ambiental molt complet i útil per treballar a l’aula diferents aspectes del medi ambient, com el reciclatge, experiments científics, el canvi climàtic i la biodiversitat, entre molts altres. També és interessant perquè ofereix diferents jocs per aprendre jugant, diverses activitats, experiments per treballar a l’aula i un servei de biblioteca digital.
Aquest portal va dirigit a professors amb ganes d’ensenyar als seus alumnes temes d’actualitat mediambiental, encara que també pot ser útil per nens i nenes des de parvulari fins a l’últim cicle de primària. És més aconsellable per nens i nenes que ja saben llegir, ja que moltes de les activitats precisen un domini de la lectura.

A l’aula es poden treballar molts dels projectes que s’especifiquen en aquest portal referent al reciclatge, com per exemple, els jocs interactius, els contes dels contenidors, l’ explicació de com es reciclen diferents materials i com poden elaborar materials reciclats a l’aula. També es poden trobar consells, notícies i la possibilitat d’interactuar i compartir experiències amb altres docents.

Això és només una petita pinzellada del que ens ofereix aquest portal, però hi ha moltes opcions per treballar a l’aula sobre el reciclatge i altres temes d’interès mediambientals. Ecoeduca és, sens dubte, un recurs molt útil pels mestres d’educació infantil i primària.

No dubteu visitar aquest portal, per tal d'oferir als nostres alumnes un ventall molt ampli de possibilitats, per aprendre aspectes del medi ambient.


Creat per: Mabel Agüera, Mª Cruz Garzón, Cristina Gómez, Natalia Martin i Mª del Carmen Moreno. Alumnes de 1r. curs de l'especialitat d'educació infantil a la Universitat de Girona.




CACERES DEL TRESOR

El reciclatge

Una cacera dels tresors de l’àrea “Descoberta de l’entorn” adreçada als alumnes d’educació infantil i cicle inicial.



Creada per: Mabel Agüera, Mª Cruz Garzón, Cristina Gómez, Natalia Martín i MªCarmen Moreno
Introducció
El reciclatge és el procés per el qual un material torna a ser utilitzat. Els material que més es reciclen son el paper, la fusta, el vidre, el plàstic, l’alumini i el ferro. Però realment ho sabem tot del reciclatge? Anem a comprovar-ho! Si responeu aquestes preguntes descobrireu moltes més coses del reciclatge.
Justificació
Hem pensat que seria interessant treballar diferents punt d’interès del reciclatge, que formen part de la nostra vida quotidiana però que molt sovint passen desapercebuts. També perquè actualment es parla molt del reciclatge, però realment no es diu tot, normalment trobem molta informació dels contenidors, per això hem volgut donar èmfasi els petits detalls del reciclatge però alhora necessaris per entendre’l millor.

Preguntes
- Saps què signifiquen les "tres erres" del reciclatge?
- Què és el punt verd?
- Per on passa el vidre reutilitzat des que arriba a les nostres mans fins que arriba una altra vegada a la botiga?
- Saps com funciona una incineradora?
Recursos d’internet

diumenge, 10 de maig del 2009

Clip educatiu: "Els escombriaires al món del reciclatge"

Aquest clip educatiu va adreçat a nens/es d’infantil i cicle inicial.
Al vídeo es pot observar una simulació d’un dia sencer de treball dels escombriaires, en el qual recullen tots els residus classificats en diferents contenidors i els destinen a la deixalleria. La veu que explica el procés de recollida pertany a un nen, la qual cosa fa que els infants se sentin més identificats i així captar la seva atenció.

És un bon recurs per conscienciar als nens/es que cal classificar a casa per posteriorment abocar als diferents contenidors segons del residu que es tracti, ja que és un aspecte molt important a tenir en compte en la nostra societat. Com també el fet de no malgastar els diferents materials per tal de conservar el nostre medi, perquè la majoria de productes provenen d’ell.

Aquest clip pot tenir diverses aplicacions dins l’aula com, per exemple, obrir un Centre d’Interès a partir de la visualització del vídeo, amb el qual es poden realitzar activitats com:
- Obrir un debat en el que els nens/es expressin la seva experiència amb el reciclatge.
- Fer de la classificació de residus un hàbit en la vida quotidiana dels nens/es, realitzant aquesta acció a l’aula, a casa...
- Reutilitzar diferents materials per tal que se n’adonin que no s’ha de malgastar innecessàriament aquest, i també que sàpiguen que la majoria de brossa que llencen pot ser reciclada per utilitzar-la posteriorment.
- Fer una petita representació a l’aula en la qual cada nen pot adoptar el paper d’un material determinat, i així agrupar-se segons el material que representin.
- Realitzar una sortida guiada a la deixalleria per tal que els nens/es puguin observar, conèixer i explorar, de manera real, el lloc on es destinen els residus que es classifiquen.
- ...

Les àrees que es treballen amb aquesta proposta són diverses. Amb l’objectiu principal d’aquest clip, s’emmarcaria l’àrea de descoberta de l’entorn ja que es tracta de conscienciar-los de la importància que té aquest i, per tant, cal cuidar-lo. Dins de la mateixa àrea, es treballa una capacitat matemàtica com és la classificació.
L’altra àrea que es treballa és la de comunicació i llenguatges a l’hora que els nens/es verbalitzen la seva vivència amb aquest tema.

Esperem que sigui del vostre gust i interès el nostre clip, i que en pugueu fer-ne un bon ús d’aquest.

Realitzat per: Mabel Agüera, MªCruz Garzón, Cristina Gómez, Natalia Martín i Mª del Carmen Moreno.

dijous, 30 d’abril del 2009

XTEC: un portal per als docents

L’XTEC, és la xarxa telemàtica educativa de Catalunya, realitzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquest va destinat majoritàriament al professorat, per facilitar-los la recerca d’informació de diferents temàtiques, però també poden opinar i aportar noves idees. Dins la xarxa hi ha enllaços d’altres pàgines web com, per exemple, el JClic i la Viquipèdia
Dins de l’XTEC, si fem clic sobre l’apartat “escola oberta”, trobem altres apartats com ciències de la naturalesa, en el qual hi ha diversos subapartats com és el cas de “medi ambient”. En aquest hi ha informació sobre el reciclatge, activitats pensades pels infants, vídeos explicatius... Un exemple seria el de “Ambient”, que és una pàgina web dirigida per un personatge virtual anomenat Marc que ens ajuda a descobrir coses noves sobre el reciclatge, ens proporciona idees, activitats, informació...
Aquests recursos són una manera motivadora de treballar el medi ambient i el reciclatge i, a la vegada, utilitzar les noves tecnologies.

Per obtenir una informació més detallada, entreu a: http://www.xtec.cat/

Realitzat per: Mabel Agüera, MªCruz Garzón, Cristina Gómez, Natalia Martín i Maica Moreno.

Portal educatiu: Edu365

El portal educatiu edu365 destinat a pares i alumnes ens ofereix recursos que potencien l’auto aprenentatge i afavoreixen el treball col·laboratiu. En aquest, trobem diferents recursos com notícies, agenda, novetats, canals, xats i apartats pels diferents nivells educatius: infantil, primària, ESO, batxillerat i cicles formatius.

Dins l’àmbit d’infantil trobem diversos apartats com és el cas dels jocs, vídeos, dibuixar i pintar, llegir i escriure, música, matemàtiques, entorn, cos i poesia. Cadascun d’ells presenta diferents activitats que poden realitzar els infants.

Per poder ser usuari del portal els pares han de ser membres de l’AMPA i els alumnes que vulguin ser-ho, hauran de demanar el permís al mestre/a i als seus pares.

Personalment, creiem que és molt interessant disposar d’aquests recursos ja que els podem tenir molt a l’abast, són molt atractius pels nens/es, als mestres els hi és de gran ajut si es troben en alguna situació inesperada i, pel que fa als pares, poden gaudir d’una bona estona amb el seu fill/a i, alhora, fer que aquests aprenguin d’una manera molt motivadora.
Si voleu fer un cop d'ull a aquest recurs, entreu a: http://www.edu365.cat/
Realitzat per: Mabel Agüera, MªCruz Garzón, Cristina Gómez, Natalia Martín, Maica Moreno

Els contenidors

Aquesta activitat va dirigida a nens i nenes de P4 o P5, (però es pot treballar en qualsevol altre curs tenint en compte les característiques personals de cada nen) amb la qual es treballa l'àrea de coneixement del medi concretament les capacitats matemàtiques com l'associació i classificació, per tal que els nens/es pensin, creïn, elaborin explicacions i s'iniciïn en les habilitats matemàtiques bàsiques. També han de ser capaços de mostrar iniciativa per afrontar situacions de la vida quotidiana i prendre consciència d'aquestes.

Els objectius plantejats per aquesta activitat són els següents:
- Associar, classificar cada residu al contenidor corresponent.
- Aplicar els coneixements del programa educatiu "Kid Pix" mitjançant una activitat.
- Prendre consciència de la importància del reciclatge.

Per realitzar aquesta activitat és necessari el programa "Kid Pix" i la fitxa "Els contenidors".















Per començar l'activitat, els presentarem la fitxa explicant-els-hi que un veí del poble no ha classificat la brossa i hem d'ajudar als escombriaires. Per poder ajudar-los hem d'encerclar la imatge amb el color del contenidor al qual va. Per facilitar la feina dels alumnes, els contenidors estaran encerclats amb el color corresponent. La resolució d'aquesta seria la següent:

Activitat elaborada per: Mabel Agüera, MªCruz garzón, Cristina Gómez, Natalia Martín i Maica Moreno.

dimarts, 7 d’abril del 2009

Com utilitzar el paper correctament?

Edu3.cat


Aquest vídeo està cercat en http://www.edu3.cat/

És un episodi del programa "Un forat a la butxaca", ens explica com aprofitar al màxim el paper i com reciclar-lo quan ja no es pot fer servir. Cal tenir en compte que hi ha una àmplia gamma de paper reciclat. Depèn de l'ús que se li vulgui donar, podem utilitzar un tipus o altre.
Aquest vídeo va molt bé per sintetitzar conceptes o per obrir un debat a classe, sobre si els alumnes reciclen el paper o no, per exemple. Però si voleu complementar-lo amb un taller, aneu a: http://www.reciclapapel.org/htm/zona_escolar/docs/reciclado_papel.PDF on expliquen com elaborar paper reciclat. Aquesta pàgina conté una introducció, el material necessari i l'explicació de l'elaboració en sis passos amb imatges il·lustrades.
Així que ja teniu més informació sobre com tractar a l'aula el reciclatge, animeu-vos a provar alguna d'aquestes activitats.

diumenge, 29 de març del 2009

El vidre!

Vídeo cercat en: http://www.youtube.com

En aquest video trobem una part amb dibuixos animats i una altra més informativa que ens parla de com reciclar el vidre. És un bon recurs per treballar a l'aula, tot i que es necessitaria un treball previ per tal de situar als nens/es en el context del reciclatge.

El vídeo l'ha realitzat l'entitat "Ecovidrio", en la pàgina web de la qual es pot trobar més informació relacionada amb aquest tema.

dimecres, 25 de març del 2009

CANÇÓ DEL RECICLATGE


Aquest video està extret de www.youtube.com


Es tracta d'una animació infantil de temàtica mediambiental a partir de dues cançons sobre el reciclatge i els contenidors, de la mà de Vatua l'olla.
Vatua l'olla intenta donar consells cantats i ballats sobre el tema de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar), mitjançant la música, les animacions participatives, les danses i molt d' humor.

dimarts, 24 de març del 2009

Respectem el medi ambient!!

Video cercat en http://www.youtube.com/

És un vídeo educatiu en el qual apareix una nena donant consells per protegir el medi ambient. D'aquesta manera els nens/es se senten més identificats i aconseguim captar la seva atenció, ja que tots hem de col·laborar en protegir i cuidar el nostre planeta.

L’elecció del vídeo, ha estat perquè l’he trobat molt interessant i motivador.

Plim i Cutxinel·lo et presenten... "El joc dels contenidors!!"

Vídeo cercat en: www.youtube.com

Explicació:

En Plim i en Cutxinel·lo jueguen al "Joc dels contenidors", el qual han de ficar totes les fraccions de la brossa al contenidor adequat. Però compte! no hi ha prou amb saber on va cada bossa, sinó que cal practicar a casa posant les bosses al contenidor adient.

És un vídeo educatiu adreçat a nens/es d'infantil amb el qual els hi podem ensenyar els tipus de contenidors que hi ha i quins residus corresponen a cadascun. D'una forma divertida, podem introduir als nens/es en el món del reciclatge!